KIRKLARELİ’ NİN ESKİ ECZACILARI VE ECZANELERİ

Ahmet Rodopman 

Şehrimizde 1900 yılına gelinceye kadar açılan ve çalıştırılan 5 adet Eczaneyi biliyoruz. Bunların beşi de Rum vatandaşlarımıza ait olup genellikle klasik Eczacılık denilen doktor reçetesinde yazılan ilaçları hazırlayıp, yapma ilaç olarak tanımlanan ilaçları vermekteydiler. Yerli ilaç sanayimiz henüz gelişmediği için, bir takım ilaçları da yurt dışından getirtip satıyorlardı. 1908 yılında II. Meşrutiyetin ilan edilmesi ile birlikte tüm Osmanlı topraklarında hatırı sayılır değişiklikler olurken, Türk Eczacılığı da bir hayli gelişerek, İstanbul’ da öğrenim gören Eczacılar yurdun dört bir yanına dağılırken Kırklareli ‘ de bundan faydalanmıştır. Kırklareli tarihinde sık sık adı geçen o zaman hükümet doktoru olarak görev yapan Dr. Fuat Umay’ ın özel istek ve gayretleri ile Birinci Dünya Savaşı yıllarında görülen lüzum üzerine ilk  Türk Eczanesi açılmıştır. Eczacılığına Askeri Eczacılıktan ayrılan İsmail Demircioğlu getirilmiştir. İttihat ve Terakki Cemiyeti Kırklareli Merkezi adına çalışan bu eczane harp yıllarında Kırklareli ve çevresinde  eczane olmaması  nedeniyle halk sağlığı açısından çok başarılı çalışmalar yapmıştır. 26. Mart.1914 tarihinde Trakya Müfettişi Gani Bey tarafından, Kırklareli Belediyesine devredilen eczane, harbin sona ermesinin ardından mütareke yıllarında kapanmıştır. Mütareke yıllarında Kırklareli’ de bir Rum Eczanesi halkın ilaç gereksinimini bir ölçüde karşılamaya çalışmış ancak, gerek Türkler’ in gerekse  Bulgarlar’ ın büyük ölçüde şehri terk etmeleri nedeniyle nüfus çok azalmış bu tek eczanede gereksinimleri ancak karşılayabilmiştir.
Balkan Harbi yıllarından itibaren Eczacı Feridun Cicioğlu Pınarhisar’ da açtığı Eczanesini Mütareke yıllarına kadar çalıştırmış ancak Yunan işgalinin zulmünden kurtulmak için önce Lüleburgaz’ a sonra da Tekirdağ ‘ a gitmek zorunda kalmıştır.
10 Kasım 1922 tarihinde Yunan işgalinden kurtulmasının ardından Kırklareli’ ye gelen Feridun Cicioğlu, yıllarca kapalı kalan Eczaneyi Belediyeden devralmış ve bu eczanede bir süre Feridun Cicioğlu ve İsmaşil Demircioğlu ile birlikte çalışmışlardır.
1926 yılına gelindiğinde Askeriyeden emekli olan Eczacı Şevket Osman ikinci eczaneyi açmış,kısa bir süre çalıştıktan sonra vefat etmiş, ailesi bu eczaneyi 8 yıl işlettikten sonra Feridun Cicioğlu’ na devretmiştir. 1947 yılında Eczacı Şevket Emre Kırklareli’ ye gelerek Cumhuriyet Caddesinde yeni bir Eczane açmıştır.
!947 yılından itibaren Kırklareli’ de Eczaneler tarihi misyonlarını bırakıp modern ülkenin gelişen sağlık sistemine bağlı olarak hızla sayılarını arttırmışlardır. Günümüzde 30 adet eczane meslek sorumluluğu ile sağlık  hizmeti vermeye devam etmektedir.
1 - Ali Rıza Dursunkaya . Kırklareli Vilâyetini Tarih, Coğrafya, Kültür ve Eski Eserleri Yönünden Tetkik. Cilt:1 ve Cilt:2’’. 1948. Kırklareli
2 – www. Eczaneler.gen.tr intermet sitesi.

Popüler Yayınlar