KOCAHIDIR İLKOKULU

Akın Güre 

Bu gün size eşsiz mimari güzelliği ve tarihi değeriyle kentimizin önemli bir binasının hikayesinden bahsedeceğim.
1908'de İkinci Meşrutiyet'in  ilananından iki yıl önce 1906 yılında,  mutasarrıf (mülki amir) Galip Paşa, o zamanki adıyla Kırkkilise'de bulunan iptidai mekteplerinin (ortaokul) acınacak hallerine bakarak  mahalle mekteplerininde eğitim gören çocukları tek bir binada toplamaya karar verir. Hacı Hasan Ağa Vakfı mütevelli heyeti başkanı Ali Efendi'nin de yardımını alarak şehrin merkezi bir yerinde zarif bir eğitim binasının inşaatı gerçekleşir. Mektebe, o vakitler yeni yapılan binalara Abdülhamit'in adını vermek adet olduğu için " Hamidiye Numune Kebiri İptidai Mektebi" adı verilir. Daha sonra şehrin yeni mutasarrıfı olarak gelen Süreyya Yiğit tarafından okula, Varna Savaşı  kahramanı olarak bilinen bir akıncı komutanının adı verilir. Koca Hıdır şimdi mahalle olan Karahıdır köyünde halkın Hıdır Baba dediği bir yatırın adıdır. Süreyya Yiğit 1914 yılında yatırın olduğu yere dört ayaklı ve kubbeli bir anıt inşa eder ve bu vesileyle 1906 yılında yapılan ilkokulun da adı Kocahıdır olarak değiştirilir.
Koruma altına alınan ve Kubbeli Anıt olarak da bilinen bu anıtın Osmanlılar zamanında yaptırılan ilk anıt olduğu kabul edilir. Ne yazık ki yanından  geçerken merak etmediğimiz  bu anıtın tarihi değeri unutulmuş, anıt kaderine terk edilmiştir.)  Yeniden okula dönersek, Birinci Dünya harbi sonunda 1920 yılında başlayan Yunan işgali sırasında okul işgalciler tarafından kullanılmaya başlanır. Bina İngiliz, İtalyan ve Fransız kıtalarının askeri karargahı olur. Bir çok Türk burada kurulan Dıvanı Harp'de cezalandırılır. Şehrimiz 10 Kasım 1922 tarihinde Yunan işgalinden kurtarıldıktan sonra 15 gün kadar Hükümet Binası olarak  kullanılır.(Yunan işgali sırasında eski Hükümet binası tamamen yanmıştır.) Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu ve Rumeli Müdafai Hukuk Cemiyeti bu okulun salonunda bir toplantı yapmış ve Edirne'ye gönderilecek delegelerini seçmiştir. 

Kaynaklar:
1. Ali Rıza Dursunkaya:Kırklareli Vilayetini Tarih, Coğrafya,Kültür ve Eski Eserleri Yönünden Tetkik. Cilt 2.  Yeşilyurt Basımevi, 1947.
2. Nazif Karaçam: http://www.gazetetrakya.com/Haber-KiRKLARELi_MUTASARRiFi_SUREYYA_BEY_ORADAYDi-733047.gazetetrakya 
Kocahıdır okul fotoğrafı:A. Güre.

Popüler Yayınlar